Anton Koolhaas

geboortedatum
16-11-1912
overleden
15-12-1992

biografie

Anton Koolhaas was een Nederlandse schrijver en oud-directeur van de Nederlandse Film Academie. Koolhaas maakte kennis met het filmen via een bevriende fotograaf tijdens zijn letterenstudie. Na zijn afstuderen werkte hij als redacteur buitenland bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant. In dezelfde periode begon hij met het publiceren van korte verhalen. In de tweede helft van de jaren veertig - Koolhaas was naar Amsterdam verhuisd voor een baan bij De Groene Amsterdammer - maakte hij een aantal korte films voor Polygoon, in 1950 gevolgd door de speelfilm De dijk is dicht.

Daarna volgde een moeizame betrekking in Indonesiƫ. Bij terugkeer in 1955 begon Koolhaas te werken als reclamefilmer om aan de kost te komen. In zijn vrije tijd schreef hij recensies voor Vrij Nederland en zijn bekende dierenverhalen, die met enige regelmaat gebundeld werden uitgegeven. Hij werd als schrijver bekend door het Boekenweekgeschenk van 1962, Een schot in de lucht.

In 1958 werd de Filmacademie opgericht en Koolhaas werd er docent scenarioschrijven. In de jaren zestig was hij scenarist van Haanstra's films Alleman en De stem van het water. Tussen 1968 en 1978 was Koolhaas directeur van de Filmacademie.

Hij was daarna voorzitter van het productiefonds voor de Nederlandse film. Begin jaren tachtig moest hij het door een hersenbloeding rustiger aan gaan doen. Hij bleef nog wel korte verhalen schrijven. Koolhaas ontving twee belangrijke onderscheidingen voor zijn gehele oeuvre: in 1989 de Constantijn Huygensprijs en in 1992 de P.C. Hooftprijs. Koolhaas overleed later dat jaar.

filmografie

  1. 1950
    Regisseur, Scenarioschrijver
  2. 1975
    Dialogen, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie