Alfred Mazure

geboortedatum
08-09-1914
overleden
16-02-1974

biografie

Alfred Mazure was stripauteur, filmregisseur en filmacteur. Hij werd vooral bekend met zijn serie stripboeken over de particuliere detective Dick Bos, die de misdaad op harde maar eerlijke wijze bestrijdt.

Hij werd geboren in Nijmegen. Nadat hij was gestopt met de middelbare school trok hij door Europa, Turkije en Noord-Afrika en financierde dit door zijn tekeningen te verkopen.

In 1938, weer terug in Nederland, ging hij als illustrator en tekenaar werken. In juli 1940 begon hij met de strips over Dick Bos, waarvan de populariteit tot grote hoogte steeg. De Duitse bezetter wilde de strips inzetten als propaganda voor de SS. Mazure weigerde dat en zijn strips werden verboden. Vervolgens legde hij zich toe op het maken van films. Hij zette zich in voor het verzet met tekeningen en films, maar moest onderduiken toen de Duitsers zijn uitgeverij oprolden. Vlak na de oorlog maakte Mazure de film Ten hoogste negen jaren met zichzelf in de hoofdrol, maar de film haalde de bioscoop niet. Toen hij (ten onrechte) op de lijst van ‘foute Nederlanders’ terecht kwam vertrok hij ontgoocheld  naar Groot-Brittannië. Daar pakte hij met succes zijn werk als illustrator weer op. Hij overleed in Londen op 59-jarige leeftijd.

foto's

filmografie

  1. 1943
    Acteur, Regisseur
  2. 1945
    Acteur, Regisseur
  3. 1946
    Acteur, Camera

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie