Albert Capellani

geboortedatum
23-11-1874
overleden
1931

biografie

Albert Capellani is een Franse regisseur en filmproducent die zijn loopbaan begon als toneelacteur en theatermanager. In 1905 trad hij als regisseur in dienst van Pathé Frères. Drie jaar later werd hij directeur van het door Pathé opgerichte Société Cinématographique des Auteurs et Gens des Lettres (SCAGL).

Deze maatschappij was gespecialiseerd in het verfilmen van bekende literaire werken. De zogeheten 'Films d'Art' van de SCAGL werden speciaal gemaakt om een hoger opgeleid en cultureel ontwikkeld publiek voor het medium film te winnen. Capellani had niet alleen de artistieke leiding van het bedrijf, maar regisseerde zelf ook een aantal literatuurverfilmingen, waaronder L'Assommoir (1909), Notre-Dame de Paris (1911) en het meer dan twee uur durende Les Misérables uit 1913.

In datzelfde jaar kwam Capellani ook naar Nederland om de film De afwezige te regisseren. Deze film werd geproduceerd door de SCAGL en Hollandsche Film, het Nederlandse productiefiliaal van Pathé Frères.

Vanaf 1914 regisseerde Capellani in Hollywood een aantal films voor diverse maatschappijen. Ook maakte hij films voor zijn eigen maatschappij Albert Capellani Productions. Begin jaren twintig keerde hij naar Frankrijk terug, maar in de Franse filmindustrie kreeg hij geen vaste voet meer aan de grond.

filmografie

  1. 1913
    Regisseur

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie