Wat eeuwig blijft (1924)


 

Samenvatting

Professor Charles Bosquet heeft zijn leven gewijd aan het vinden van een serum tegen tuberculose. Zijn assistent Stéphane Manin werkt aan een apparaat om straling mee te filmen, zodat de werking van de organen kan worden getoond. Stéphanes zus heeft tuberculose en wordt door Bosquet behandeld. 

Op een dag solliciteert Lucienne Derval bij Bosquet naar de baan van laboratoriumassistent. Al pratend met het meisje valt hem op dat ze op de vrouw lijkt waar hij in zijn jonge jaren verliefd op was. Wanneer hij naar de meisjesnaam van haar moeder vraagt, blijk ze haar dochter te zijn. Lucienne komt voor hem werken en de professor raakt volledig in de ban van haar. Manin is eveneens bijzonder gecharmeerd van Lucienne en al snel zijn de jonge man en vrouw verliefd op elkaar.

Stéphanes uitvinding is klaar en Bosquet is de eerste op wie het apparaat wordt uitgeprobeerd. Uit de film die wordt verkregen, blijkt dat Bosquet een ongeneeslijke leverziekte heeft. Manin houdt dit echter geheim voor zijn baas. Bosquet vraagt Lucienne ten huwelijk, maar zij vraagt een paar dagen bedenktijd. Vervolgens vraagt ze Manin wat ze moet doen. Hij raadt haar aan om te doen alsof ze van Bosquet houdt en hem te beloven over twee maanden met hem te trouwen, zodat de ten dode opgeschreven man tenminste nog gelukkig is in de korte tijd die hem rest. Tijdens een diner bij de familie Manin vraagt Stéphane aan Bosquet of men moreel verplicht is om een patiënt op de hoogte te stellen als hij nog maar korte tijd te leven heeft. Bosquet antwoordt hierop met een stellig ‘ja!’. 

Coudret, de tweede assistent van de professor, is erachter gekomen dat Lucienne en Stéphane van elkaar houden. Uit jaloezie stuurt hij Bosquet brieven waarin hij over hun relatie vertelt. De professor roept de twee jonge mensen bij zich en vraagt Lucienne waarom ze beloofd heeft met hem te zullen trouwen. Dan herinnert hij zich Manins gewetensvraag en doodsbang gaat hij op zoek naar de film waarop zijn ziektebeeld is te zien. Hij vindt de film en weet nu welk lot hem te wachten staat. 

Bosquet steekt alle energie die hij nog heeft in het vinden van zijn serum, en met succes. Bij zijn eerstvolgende college vertelt hij zijn studenten over zijn ontdekking. Als bewijs voert hij juffrouw Manin aan, de eerste patiënt die met zijn serum is behandeld en genezen. Terwijl de studenten hem in een triomftocht ronddragen, zakt Bosquet in elkaar en overlijdt kort daarna. Het einde is een symbolische voorstelling van hoe Bosquet voortleeft: een grafsteen van waaruit de geest van deze redder van zieke mensen opstijgt en, als symbool voor de actieve medicus, zijn werk voortzet.

Informatie

originele titel
L'oeuvre immortelle
productiejaar
1924
premièredatum
14-01-1928
land
België, Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Geoffrey Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amstedam 1997, p. 268

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie