Tulips

Samenvatting

Amper tweeënhalve minuut lang is het filmpje, maar het behoort niettemin tot de dramatische hoogtepunten van de Nederlandse filmgeschiedenis. Het genie van Wim T. Schippers, Willem de Ridder en Wim van der Linden leidde halverwege de jaren zestig tot de productie van een serie korte films onder de noemer Sad Movies, waarvan deze Tulips in 1966 de spits afbeet.

De film toont in één vrijwel roerloze camera-instelling een truttig jaren zestig interieur. De kijker ziet een dressoir met een vaas tulpen erop. Aanzwellende, gedragen muziek begeleidt de camera wanneer deze langzaam op Neerlands nationale bloem inzoomt. In de zorgvuldig opgebouwde enscenering is het als een visuele mokerslag wanneer één bloemblaadje plotseling loslaat en valt. Vervolgens trekt de camera zich weer bescheiden terug.

Debuterend uitgever Thomas Rap gaf een gelijknamig boekje uit met foto’s uit de film en een begeleidende tekst van Schippers. Die constateert: ‘de vaas of liever de pul harmonieert danig met de kloeke actinomorfe bloemen, en belandt ten slotte bij de schoonheid, die op het eerste gezicht misschien wel vergaat, maar volgens Plato, de wijze Griek uit het verleden,  onvergankelijk is, juist door het tijdelijke Aspect.

Informatie

productiejaar
1966
land
Nederland
categorie
Fictie
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
3
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
16mm

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie