Pareh, een rijstlied van Java
Samenvatting
Over de onmogelijke liefde tussen een dessameisje en een vissersjongen.
Deze Sundanees gesproken speelfilm van Mannus Franken bevat een Romeo-en-Julia-gegeven: de onmogelijke liefde tussen vissersjongen Machmoed en dorpsmeisje Wagini. De afloop van dit liefdesdrama vol list en bedrog (volgens de traditie mogen dorpsbewoners niet met vissers trouwen) wordt bepaald door bovennatuurlijke krachten. De diefstal van de heilige kris van het dessahoofd Loerah Toroeno zet een keten van noodlottige gebeurtenissen in gang, die slechts een einde neemt waneer de kris wordt teruggevonden. Machmoed en Wagini vinden elkaar en leven nog lang en gelukkig.
Pareh, een rijstlied van Java was expliciet gemaakt voor inlandse kijkers, en had tot doel de bevolking van het dichtbevolkte West-Java te stimuleren naar dunbevolkte streken op Sumatra te emigreren. Om de Javanen over te halen, besloot men voor de film locale acteurs te casten. Alleen de wajang- en gamelanspelers zijn professionals. Frankens film werd gemaakt in opdracht van de Centrale Commissie voor Emigratie en Kolonisatie van Inheemschen.
Mannus Franken (1899-1953) was medeoprichter van De Filmliga en directeur van het befaamde Amsterdamse Liga-theater De Uitkijk. Zijn grootste bekendheid verwierf hij als documentairemaker en als coregisseur van Regen (1929, met Joris Ivens) en Branding (1929, ook met Ivens).
Informatie
Crew
- Camera
- Camera
- Camera
- Regisseur
- Regisseur
Technische notities
Bronnen
F. Grasveld, Een rapport over Mannus Franken, mens en kunstenaar, Amsterdam (1979), p. 41
Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; D2093)