Onze Oost
Samenvatting
Compilatiefilm in vier delen over 'schoonheid, schatten, bewoners en cultuur' van Nederlands-Indië. De film is samengesteld door Johan Gildemeijer uit materiaal dat J.C. Lamster en collega's in opdracht van het Koloniaal instituut voor de Tropen in Nederlands-Indië hebben opgenomen.
Nadat het Koloniaal Instituut in 1919 haar vertoningsbeleid had versoepeld, kreeg Gildemeijer de gelegenheid deze compilatie samen te stellen. In tegenstelling tot de zakelijke, korte voorlichtingsfilms waaruit ze is samengesteld, is Onze oost veel meer een soort exotische reisfilm geworden zoals die in die tijd wel vaker in de bioscopen werden vertoond.
Deel één: Aankomst van de mailstomer Rembrandt, na een reis van vijf weken, in de haven van Tandjong Priok bij Batavia (Jakarta) op Java. Stadsbeelden van Oud-Batavia en de Chinezenwijk. Verder naar Weltevreden (een voorstad van Batavia, het huidige Jakarta) met Europese huizenbouw en tot slot door de wijk Meester Cornelis (tegenwoordig Jatinegara, een district in Jakarta).
Deel twee: Naar de benedenloop van de Tjiliwong, een rivier waarin vrouwen kleding wassen en bamboevlotten worden gebouwd. Dan naar de plantentuin te Buitenzorg waar eveneens de residentie is van de Gouverneur-Generaal. Tot slot een afdaling in de vulkaan Papandaja, gevolgd door een impressie van het Djati-bosbedrijf, waar teakhout wordt gekapt en verwerkt.
Deel drie: Op een meisjesschool leren de inlandse leerlingen koken, wassen en naaien. Vervolgens een kijkje bij een sisalplantage. Hier worden uit Mexico geïmporteerde sisalplanten verbouwd, geoogst en in een fabriek verwerkt voor de productie van touw. Aan het einde een indruk van het dessaleven - vroeg op en hard werken.
Deel vier: Indrukken van de Balinese hoofdstad Singaradja. Een ossenrace, hindoetempels, offergave en religieuze dans. Het planten en verbouwen van suikerriet, oogsten en verwerken in de fabriek.
Informatie
Crew
-
Regisseur
Technische notities
Bronnen
De Bioscoop-courant No. 21, 21 februari 1919, p. 4.
De Bioscoop-courant No. 22, 28 februari 1919, p. 4.
De Film No. 3, 7 februari 1919
De Filmwereld Jrg. 2 (1919), no. 3 en no. 5.