Onze Oost

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Compilatiefilm in vier delen over 'schoonheid, schatten, bewoners en cultuur' van Nederlands-Indië. De film is samengesteld door Johan Gildemeijer uit materiaal dat J.C. Lamster en collega's in opdracht van het Koloniaal instituut voor de Tropen in Nederlands-Indië hebben opgenomen.

Nadat het Koloniaal Instituut in 1919 haar vertoningsbeleid had versoepeld, kreeg Gildemeijer de gelegenheid deze compilatie samen te stellen. In tegenstelling tot de zakelijke, korte voorlichtingsfilms waaruit ze is samengesteld, is Onze oost  veel meer een soort exotische reisfilm geworden zoals die in die tijd wel vaker in de bioscopen werden vertoond.

Deel één: Aankomst van de mailstomer Rembrandt, na een reis van vijf weken, in de haven van Tandjong Priok bij Batavia (Jakarta) op Java. Stadsbeelden van Oud-Batavia en de Chinezenwijk. Verder naar Weltevreden (een voorstad van Batavia, het huidige Jakarta) met Europese huizenbouw en tot slot door de wijk Meester Cornelis (tegenwoordig Jatinegara, een district in Jakarta).

Deel twee: Naar de benedenloop van de Tjiliwong, een rivier waarin vrouwen kleding wassen en bamboevlotten worden gebouwd. Dan naar de plantentuin te Buitenzorg waar eveneens de residentie is van de Gouverneur-Generaal. Tot slot een afdaling in de vulkaan Papandaja, gevolgd door een impressie van het Djati-bosbedrijf, waar teakhout wordt gekapt en verwerkt.

Deel drie: Op een meisjesschool leren de inlandse leerlingen koken, wassen en naaien. Vervolgens een kijkje bij een sisalplantage. Hier worden uit Mexico geïmporteerde sisalplanten verbouwd, geoogst en in een fabriek verwerkt voor de productie van touw. Aan het einde een indruk van het dessaleven - vroeg op en hard werken.

Deel vier: Indrukken van de Balinese hoofdstad Singaradja. Een ossenrace, hindoetempels, offergave en religieuze dans. Het planten en verbouwen van suikerriet, oogsten en verwerken in de fabriek.

Informatie

originele titel
Onze Oost
alternatieve titel
Momentaufnahmen vom Holländischen Ost-Indischen Archipel
De Nederlandsch Oost-Indische archipel
productiejaar
1919
eerste vertoning
18-02-1919
land
Nederland
categorie
non-fictie
regisseur

Crew

Technische notities

runtime
59
originele lengte
1400
geluid
Stil
kleur
Tinting / Toning
formaat
35mm
akten
4

Bronnen

De Bioscoop-courant No. 21, 21 februari 1919, p. 4.
De Bioscoop-courant No. 22, 28 februari 1919, p. 4.
De Film No. 3, 7 februari 1919
De Filmwereld Jrg. 2 (1919), no. 3 en no. 5.

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie