Melkprodukten
Samenvatting
Documentaire over melk en melkprodukten.
Documentaire over de verschillende fasen in de productie van melk en kaas. De film begint op de boerderij bij het melken van de koeien. De melkbussen worden naar melkfabriek Aurore vervoerd, waar een melkmonster wordt gefilterd en in het laboratorium onderzocht. De melk die niet meteen wordt verhandeld wordt gesteriliseerd, gepasteuriseerd of gecondenseerd.
Daarna is te zien hoe kaas wordt gemaakt: fabrieksarbeiders stremmen de melk en scheiden wrongel en wei. De jonge kaas wordt in vaten geperst, daarna gepekeld en gedroogd. Via een glijbaan komen de kazen op de boot terecht die de vracht naar het pakhuis vervoert. Daar worden de kazen beklopt, geboord, gewreven, besnuffeld en geproefd. Op de boerderij maakt men op dezelfde manier kaas, maar dan op kleinere schaal. De kazen worden op de Alkmaarse kaasmarkt verhandeld. Te zien is hoe de kazen op houten dragers (berries) gestapeld worden en door steeds twee mannen verplaatst.
Informatie
Afbeeldingen
Crew
-
Regisseur
-
Producent
Technische notities
Bronnen
Kunst en Amusement No. 46, 1923
Nieuw Weekblad voor de Cinematografie No. 6, 1923