In naam des keizers
Samenvatting
Het tragikomische real-life verhaal van de man die misschien wel 's werelds meest beroemde 'kapitein' was en wiens streken de hele wereld aan het lachen maakten.
De oudere schoenmaker Wilhelm Voigt gaat naar het treinstation, waar hij in een toilethokje zijn versleten kleren verruilt voor een tweedehands kapiteinsuniform uit een rommelwinkel. Dit uniform, dat hem op slag aanzien geeft, dwingt blinde gehoorzaamheid en respect af bij iedereen die hij tegenkomt. Hoewel hij nooit in het leger heeft gediend, is hij met zijn autoritaire toon in staat een groep soldaten te commanderen en met hen naar het gemeentehuis te marcheren. Hier 'arresteert' hij de burgermeester van Köpenick en neemt de stadsschat van 4.000 Marken in beslag.
Het verhaal van Wilhelm Voigt is vele malen verfilmd. Alleen al in Duitsland verschenen in 1906 drie verschillende versies, allemaal getiteld Der Hauptmann von Köpenick. Eén verfilming werd geregisseerd door Carl Buderus en Carl Sonneman, met Sonneman in de hoofdrol; een tweede werd gemaakt door Heinrich Bolten-Baeckers, met Ernst Baumann als kapitein; de derde film kwam van Herr Schaub, met een naamloze toneelacteur die de hoofdpersoon vertolkt.
Informatie
Crew
- Camera
- Regisseur
- Regisseur
- Producent
- Producent
Technische notities
Bronnen
G. Donaldson, 'De eerste Nederlandse speelfilms en de gebroeders Mullens', in: Skrien Nr. 28, januari 1972, p. 12
De Bussumsche Courant, 16 januari 1907
H. Rijken, Filmgeschiedenis van Hoorn, Hoorn (1995), p. 31
Dordrechtsche Courant, 30 januari 1907
Dordrechtsche Courant, 7 februari 1907
Geoffrey Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam 1997, p.p. 67-68