Ieder van ons
Samenvatting
De erg sociaal geëngageerde documentarist Frans Buyens droomde er al lang van de stap naar de fictiefilm te wagen. Het experimentele Ieder van ons was een eerste poging in die richting.
Eigenlijk ging het om een in cinéma vérité-stijl gedraaide enquêtefilm over schijn en werkelijkheid in het sociale engagement. Met Ieder van ons wilde agigator Buyens de toeschouwer een geweten schoppen en hem duiden op de plicht om de waarheid onder ogen te zien en daar ook naar te handelen. De 'Vlaamse Joris Ivens' maakte hierbij gebruik van een fictieve intrige en documentaire scènes.
Enerzijds bevat de film geacteerde opnamen over de bewustwording van een gewetenloze politieke figuur, en anderzijds treedt Buyens zelf voor de camera om enkele acteurs, hun personages en de situaties waarin ze terecht gaan komen, voor te stellen. In de loop van de film beginnen de inconsequenties van hun gedragingen en redeneringen door te schemeren, waarmee Buyens wil aantonen dat ieder van ons vol tegenstrijdigheden zit en zich met behulp van valse redeneringen tracht te verdedigen. Dit wordt overduidelijk wanneer tijdens een ontmoeting van de acteurs-personages met enkele Belgische en buitenlandse vrienden een discussie ontstaat over wereldhervormingen, revolutie, pacifisme, de samenleving, enz., een debat dat door de cineast rechtstreeks op pellicule wordt vastgelegd.
Dit interessante en consequente manifest, een levensbeschouwelijke woordenstrijd die de moderne consumptiemaatschappij op de korrel neemt, ging enkele dagen na Buyens' vorige film Open dialoog in première in het Auditorium van het Rijksuniversitair Centrum te Antwerpen.
Informatie
Cast
Acteur
- politicus
- Eva
- Cox
Crew
- Art director
- Camera
- Camera
- Camera
- Camera
- Montage
- Montage
- Cinematograaf
- Regisseur
- Commentaarteksten
- Producent
- Producent
- Geluid
- Geluid
- Regie-assistent
Technische notities
Bronnen
Johan J. Vincent, Naslagwerk over de Vlaamse film: ('Het Leentje'), Brussel (1986), pp. 290-291
Marianne Thys (ed.), Belgian Cinema - Le Cinéma Belge - De Belgische film, Gent-Amsterdam (1999), p. 487