De echo in de put

Samenvatting

In de kelder van het huis van industrieel Rainer is een put waaruit eens in de zoveel tijd een onverklaarbare echo klinkt. Dit tot grote stress van Rainers pas getrouwde dochter Helene, die samen met haar man George bij haar vader in huis is komen wonen. Maurer, een oude vriend van de familie die naast hun woont, heeft financiƫle problemen en besluit Rainer om een lening te vragen. Maar zijn hulpvraag wordt botweg geweigerd.

In diezelfde tijd vraagt George, die geld nodig heeft om partner in een nieuwe handelsonderneming te worden, zijn schoonvader hem een grote som geld te lenen. Maurer heeft ontdekt dat tussen hun huizen een ondergrondse tunnel naar de put loopt, wat meteen de mysterieuze echo verklaart. 's Nachts gaat Maurer Georges huis binnen via de tunnel om de rijke industrieel te beroven. Rainer betrapt hem op heterdaad. In de daaropvolgende worsteling, doodt Maurer de industrieel en ontsnapt door de tunnel. Desondanks wordt George verdacht van de misdaad. Helena, die in de onschuld van haar man gelooft, huurt detective Eichholz in om de zaak te onderzoeken. De detective breekt in bij Maurers kantoor en krijgt daar Maurer zo ver dat hij de moord bekend. In de echoƫnde tunnel wordt Maurer gearresteerd.

De namen van de personages komen uit de Oostenrijkse synopsis. Wellicht zijn de namen in de originele Nederlandse versie van deze film anders.

Informatie

originele titel
De echo in de put
buitenlandse releasetitel
Le puits qui pleure
alternatieve titel
Het geheim van de put
productiejaar
1914
eerste vertoning
8-1914
land
Nederland
categorie
Fictie
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
730
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
2

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 126-127

R. Bishoff, Hollywood in Holland, Amsterdam (1988), p. 50, p. 119

Tooneel en Bioscoop 1915, p. 34

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie