Cirque Hollandais

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Sinds de dood van zijn vrouw gaat het met Hendrik van Dalen, eigenaar van het Cirque Hollandais, van kwaad tot erger. Hij verdrinkt zijn financiële problemen in alcohol. Spijtig genoeg heeft hij zijn hart verpand aan de amazone van het circus, die doet alsof ze van hem houdt, maar ondertussen een affaire heeft met de worstelaar. Zij moedigen Hendrik aan om te drinken in de hoop zo de hand op zijn bezittingen te kunnen leggen. Hendriks dochter heeft hun plannen echter door en probeert hen met de hulp van de clown Louisot te dwarsbomen.


Na jaren in het buitenland te hebben rondgereisd, keert Hendrik terug naar Nederland. Hij hoopt dat zijn broer Willem, een welgestelde boer, hem financieel uit de brand kan helpen. Maar Willem van Dalen heeft zelf ook geldproblemen. Bovendien is Willems dochter verliefd op de zoon van zijn vijand, een woekeraar. Wanneer haar vader dit van haar hoort, stuurt hij haar het huis uit. Ze gaat naar de jongeman toe en samen lopen ze weg om te gaan trouwen.
Wanneer Hendrik beseft dat zijn broer hem niet kan helpen, is hij volledig terneergeslagen en zoekt zijn heil in nog meer drank. Hij krijgt morele steun van de clown Louisot, die verliefd is op Hendriks dochter. De worstelaar wil de clown uit de weg ruimen en veroorzaakt een ongeluk, waarbij Louisot bijna fataal ten val komt. Deze schok is te veel voor Hendrik, wiens gezondheid sterk is verslechterd, en hij overlijdt.


Het lot is ook het kersverse echtpaar niet gunstig gezind: de jongeman weet geen geld te verdienen, waarop zijn vrouw hem verlaat. Ze hoopt dat hij teruggaat naar zijn vader en zijn studie kan afmaken. Dan besluiten Willem en zijn vroegere vijand om ter wille van hun kinderen de strijdbijl te begraven. Wanneer Willems dochter terugkeert naar de boerderij, is haar echtgenoot dolgelukkig om haar weer te zien. Ook Hendriks dochter en Louisot vinden bij de boer een veilige thuishaven.

De film is grotendeels verloren gegaan – slechts een enkel fragments bewaard gebleven.

Informatie

originele titel
Cirque Hollandais
buitenlandse releasetitel
Circus Hollandais
alternatieve titel
Het Hollandsche circus
productiejaar
1924
premièredatum
17-10-1924
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 246-247


Kunst en Amusement No. 23, 1924, p. 276

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie