Bezoek H.M. de Koningin aan Maastricht op 1 maart 1919

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Reportage van het bezoek van koningin Wilhelmina aan Maastricht.

Een mensenmenigte heeft zich verzameld op het Vrijthof in Maastricht om de komst van de koningin te aanschouwen. Notabelen en mannen met vaandels staan klaar om haar te ontvangen. Nadat de koningin is aangekomen houdt ze een toespraak in het stadhuis (hiervan ontbreken bewegende beelden, wel is er een foto van te zien). Na de toespraak keert de koningin terug naar het Vrijthof, waar ze wordt toegejuicht door kinderen met rood-wit-blauwe vlaggetjes. Temidden van de menigte is de afbeelding te zien van de 'stedenmaagd' van Maastricht. De kinderen zingen de koningin toe en er worden bloemen aangeboden.

Het bezoek van de koningin aan Limburg - en later in de maand aan Zeeuws-Vlaanderen - maakte deel uit van een campagne die de verbondenheid van de koningin met haar volk moest aantonen. Dit in antwoord op de Belgische claim op Limburg en Zeeuws-Vlaanderen, ter compensatie voor geleden oorlogsleed. In Nederland riep de claim veel weerstand op en de verstandhouding tussen beide landen raakte enige tijd verstoord.

In het blad 'De Filmwereld' schreef Felix Hageman naar aanleiding van de film: 'Wel zelden is, althans wat ons land betreft, de propagandistische indringingskracht van de zg. documentaire film zoo manifest aan den dag getreden, als in en door de vertooning van de waarschijnlijk schitterende rondreis van onze koningin door Zuid-Limburg en Zeeuwsch-Vlaanderen. [...] De film in kwestie is een volksreferendum, niets meer en niets minder. Zij toont, zoo volkomen als het maar mogelijk is, voor ieder helder en onbevooroordeeld, ja zelfs voor iedereen die ter zake een part-pris heeft, tenzij hij zover gaat in verloochening als de Brusselsche journalist, Pierre Bernard, die kortweg in zijn annexionistisch-gezind blad verklaarde dat de heele volksbetooging in ons Zuiden... een doorgestoken kaart was, zij toont, herhaal ik, op onaanvechtbare wijze de ware stemming onder Limburgers en Zeeuwen.'

Informatie

gegeven titel
Bezoek H.M. de Koningin aan Maastricht op 1 maart 1919
productiejaar
1919
premièredatum
04-03-1919
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
genre
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Geen crewinformatie beschikbaar.

Technische notities

originele lengte
120
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
1

Bronnen

De Bioscoop-Courant No. 23, 1919, p. 44

De Film No. 7, 7 maart 1919

De Film No. 8, 14 maart 1919, p. 220

Algemeen Handelsblad, 4 maart 1919

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie