Adieu Filippi

Samenvatting

Na de talrijke distributieproblemen rond het experimentele De obool, beoogde cineast Kuypers een meer commercieel succes. De film, Adieu Filippi (na De vijanden de tweede Belgisch-Nederlandse coproductie), werd echter nooit afgewerkt als gevolg van geld- en productieproblemen.

Het is een psychologisch drama, naar de gelijknamige roman van Vlaamse schrijfster Blanka Gijselen, een liefdeshistorie, gesitueerd in een circus en geconcipieerd als één grote flashback van een door wroeging gekwelde clown die verbitterd op leven terugblikt. Filippi heeft de dood van trapeziste Arlette nooit kunnen verwerken. Deze vrouw voelde meer voor haar partner Mario en een poging van Filippi om Mario uit de weg te ruimen, werd Arlette fataal.

Kuypers had Adieu Filippi graag in kleuren gedraaid maar het subsidiebudget 2.485.000 Belgische franken was te krap. De belangrijkste opnamen gebeurden live tijdens de circusvoorstellingen. Kuypers en zijn filmploeg gingen een hele maand lang mee op tournee door België en Nederland met het Circus van Toni Boltini, die de film coproduceerde.

Tony Hermans, ingenieur en producent van Audicon Films en ooit voorzitter van de ter ziele gegane Hoge Raad voor Nederlandstalige Filmcultuur, verloor nadien alle vertrouwen in de licht poëtisch geïnspireerde film. Kuypers moest Adieu Filippi inkorten tot zestig minuten, de muziek werd nooit opgenomen en ook de geluidsband kreeg nooit zijn definitieve mix.

Informatie

originele titel
Adieu Filippi
productiejaar
1968
land
België, Nederland
categorie
Fictie
regisseur
producent
producent
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Crew

Technische notities

runtime
60
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Johan J. Vincent, Naslagwerk over de Vlaamse film: ('Het Leentje'), Brussel (1986), p. 249
Marianne Thys (ed.), Belgian Cinema - Le Cinéma Belge - De Belgische film, Gent-Amsterdam (1999), p. 443

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie