Hispano Filmfabriek

geschiedenis

Hispano Filmfabriek werd in mei 1924 opgericht door filmmaker en cameraman Henk Alsem. Tussen 1924 en 1932 produceerde de maatschappij een groot aantal opdracht- en reclamefilms.

Voor de opdrachtfilms reisde Alsem de hele wereld over, soms vergezeld van collega-cameraman Otto van Neijenhoff. Zo maakte hij opnamen van de eerste Indië-vlucht en van de opgravingen in Luxor, waar het graf van Toetanchamon was ontdekt. In 1929 maakte Hispano in opdracht van Barnstijns Hofstad Film een aantal korte geluidsfilms: sketches met bekende revueartiesten.

In 1927 werd in Batavia een filiaal van Hispano opgericht. Het is onduidelijk of Alsem - die toen in Nederlands-Indië vertoefde - hierbij betrokken was. De actie veroorzaakte al snel een conflict met de in Den Haag gevestigde Hispano Filmfabriek. Dus deelde Bekker, directeur van de Indische maatschappij, in december 1929 mee dat hij de naam Hispano zou schrappen. Het Indische filiaal heette voortaan Filmfabriek. Een paar maanden later, in 1930, doopte Hispano zichzelf Hispano Filmfabriek voor Nederland en Koloniën.

Voor Hispano regisseerde Alsem in Nederlands-Indië de lange opdrachtlfilm Rawana, een voorlichtingsfilm tegen opiumgebruik. Daarna werd het stiller rond Hispano.

Als cameraman voor Cinetone Studio's werkte Alsem mee aan verschillende speelfilms. Voor Hispano maakte hij nog sporadisch opnamen. In 1937 presenteerde Alsem het ontwerp voor een eigen studio die het mogelijk moest maken ook in Nederland kleurenopnamen te maken. De plannen werden echter nooit gerealiseerd.

Na Alsems dood in 1953 nam zijn weduwe Hispano Filmfabriek over. Toen zij in 1967 overleed, werd het bedrijf opgeheven.

informatie

Opgericht: 
1924
Ontbonden: 
1967

filmografie

  1. 1931
    Productiemaatschappij
  2. 1932
    Productiemaatschappij

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie