Filmfabriek Profilti
geschiedenis
Filmfabriek Profilti is de in 1929 verzelfstandigde productieafdeling van de Nederlandsche Bioscoop Trust (NBT). Aanvankelijk richtte Profilti zich op het maken van opdracht- en reclamefilms.
Hierin kwam in 1931 verandering toen het bedrijf fuseerde met het Haagse Orion Filmfabriek. De nieuwe maatschappij Orion-Profilti ging zich concentreren op de productie van journaals en werd de grote concurrent van Filmfabriek Polygoon.
Zes weken nadat Polygoon haar eerste geluidsjournaal in de bioscopen bracht, presenteerde Orion-Profilti haar journaal Nederland in Klank en Beeld (Orion bleef ook een stille versie van het journaal produceren: Orion Revue).
In 1932 scheidden de wegen van Profilti en Orion. Profilti kwam in financiële problemen en richtte zich tot Polygoon, die de maatschappij onderbracht in de nieuwe vennootschap de Vereenigde Nederlandsche Filmfabrieken. Dit initiatief werd echter niet wereldkundig gemaakt. In 1940 werden Profilti en Polygoon onder druk van de Duitsers gedwongen een gezamenlijk journaal te produceren.
Deze samenwerking werd na de oorlog bestendigd: op 22 mei 1945 werd Polygoon-Profilti-Productions opgericht.
Profilti bleef nog wel als zelfstandige fiscale eenheid bestaan en een eigen studio exploiteren. Profilti beheerde tevens het filmarchief van het Koninklijk Huis, dat filmopnamen vanaf 1901 bevatte.
Dit archief én de Profilti-studio werden begin 1945 bij een bombardement volledig vernietigd. De Profilti-studio werd herbouwd en in december 1947 heropend.
informatie
filmografie
- 1918—Productiemaatschappij
- 1935—Productiemaatschappij
- 1950—Aanvrager herkeuring, Aanvrager keuring
- 1953—Studio
- 1962—Productiemaatschappij