Wedstrijden en enquêtes

In 1933 was het blad Filmwereld op zoek naar een nieuwe actrice, dus organiseerde het een verkiezing tot filmster. De kandidaten werden niet alleen op hun schoonheid beoordeeld, maar ook op hun zang-, declameer- en acteerkwaliteiten. Ingezonden foto’s werden in het blad gepubliceerd, zodat de lezers konden meestemmen. Met hun stem konden lezers meedingen naar een speciale prijs.

Wat is de beste film?

Dergelijke verkiezingen en prijzen waren in de jaren dertig een manier om nieuwe talenten te ontdekken. Ze werden echter ook gebruikt om de aandacht voor film aan te wakkeren of in stand te houden. Zo organiseerde het maandelijkse magazine 'Nova' in november 1930 de prijsvraag ‘Wat is de beste film van 1930?’ in een themanummer over film. De eerste prijs bedroeg vijftig gulden.

In zijn voorwoord voor dit nummer schreef de toenmalige voorzitter van de Nederlandsche Bioscoopbond, David Hamburger jr., dat het hier ging om ‘het kweeken van nog meer waardeering voor het bioscoop-bedrijf en voor deszelfs industrie’. 

Enquêtes

In hetzelfde nummer werden ook de resultaten gepubliceerd van een enquête onder prominente Nederlanders, waaronder de hoofdredacteur van Het Toneel Frits Lapidoth, Eerste-Kamerlid Henri Polak, de stem van de AVRO Willem Vogt, de Amsterdamse wethouder van Kunstzaken Eduard Polak, de Haarlemse predikant H. Bakels en de populaire acteur en zanger Louis Davids.

Allemaal gaven zij antwoord op de vraag ‘Wat waardeert men in de huidige film?’.

Soms werden dergelijke enquêtes gehouden door de bioscopen zelf. Zo hield de directie van het Haagse Rex-Theater, dat uitsluitend reprises gaf van belangrijke oude films, in 1937 een enquête onder de bezoekers. Het theater wilde weten welke soort films het meest in trek waren en welke het liefst zouden worden teruggezien. Helaas werd geen enkele Nederlandse titel genoemd!

Kleine rebellen

Ook werden wedstrijden georganiseerd. Op 1 april 1936 werd in Utrecht bijvoorbeeld een Shirley Temple-lookalikewedstrijd georganiseerd door het Flora Theater, vanwege de première van Temple’s film Curly Top (Krullekopje; Irving Cummings, 1935). Vooral in de tweede helft van de jaren dertig was Temple de populairste kindster.

Naast Curly Top bezit EYE  tien kopieën van andere Temple-films, waaronder de compilatiefilm Shirley Temple Revue die destijds werd samengesteld door de Nederlandse distributeur Express Film.

Ironisch aan de Utrechtse Shirley Temple-lookalikewedstrijd was dat kinderen onder de veertien jaar in die tijd geen bioscoopvoorstellingen mochten bijwonen.

Een paar maanden later bij de vertoning van de Temple-film The Littlest Rebel (De kleinste rebel) wisten plaatselijke vertoners dit verbod enigszins te omzeilen. Zij maakten gebruik van de feestelijkheden rondom de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard die op 8 september 1936 officieel werd aangekondigd. Kinderen van alle leeftijden mochten toen allerlei filmvoorstellingen in de stad bijwonen.

foto's

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie