VNF - Vereeniging Nederlandsch Fabricaat

geschiedenis

De Vereeniging Nederlandsch Fabricaat (VNF) werd in maart 1915 opgericht met het doel de Nederlandse consument aan te sporen Nederlandse producten te kopen. Onder de bevolking heerste destijds het idee dat buitenlandse producten beter en goedkoper zouden zijn. In haar statuten spreekt de vereniging over 'de bevordering der belangstelling in de Nederlandsche Nijverheid en het gebruik en de vervaardiging van Nederlandsche waren (...) in het bijzonder in die gevallen, waarin zij in hoedanigheid en prijs met uit het buitenland ingevoerde waren kunnen wedijveren'.

Om haar doel te bereiken organiseerde de VNF tentoonstellingen, winkelweken en demonstratiedagen. Ook stelde zij een keurmerk in en gaf affiches, kalenders en boekjes uit. Leden van de vereniging trokken het land in en gaven lezingen die met dia's werden geïllustreerd.

Vanaf 1921 maakte de VNF steeds vaker gebruik van bedrijfsfilms om haar boodschap over te brengen. De nieuwe VNF-afdeling 'Opnamen van Industrieele films' begon in 1925 actief Kamers van Koophandel en individuele bedrijven te benaderen met het verzoek om films.

Dit initiatief sloeg aan: veel bedrijven wilden zich met films presenteren aan de consument. Binnen twee jaar werden zestig films gemaakt, voornamelijk door filmmaker Otto van Neijenhoff.

informatie

Opgericht: 
3-1915
Ontbonden: 
1973

filmografie

  1. 1920
    Opdrachtgever (corp)
  2. 1922
    Aanvrager keuring

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie